SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

protein 90

  • [...] of growth hormone deficiency in adults” Endocr Rev 1995 Yarasheski KE1, Zachweija JJ, Angelopoulos TJ, Bier DM. “Short-term growth hormone treatment does not increase muscle protein synthesis in experienced weight lifters”. Hau Liu, MD, MBA, MPH; Dena M. Bravata, MD, MS; Ingram Olkin, PhD; Anne Friedlander, PhD; Vincent Liu, MD; Brian Roberts, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24950 Data: 2018-04-10 07:32:59
  • [...] K., Shalma, N. M., Alhashemi, M., Ahmed, H. M., Allam, A. H., & Abd-ElGawad, M. (2022). Effect of Omega-3 fatty acids supplementation on serum level of C-reactive protein in patients with COVID-19: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of translational medicine, 20(1), 401. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1977 Data: 2023-04-03 19:01:02
  • Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2107 Data: 2018-09-08 10:19:51
  • Słodziki: które są naturalne, a które sztuczne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2130 Data: 2020-12-09 08:57:56
  • Czy cukier owocowy tuczy? Soki i napoje cola, co gorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] g dziennie), ale nie z zalewem wywołanym masowym spożyciem cukru lub HFCS. Eksperyment naukowy W dobrze kontrolowanych badaniach zastosowano diety: 60,4% węglowodanów, 29% protein, 10,6% lipidów. Dieta wysokofruktozowa zawierała: 60,4% węglowodanów, 29% protein, 10,6% lipidów – czyli tyle samo. Jednak z 60,4% węglowodanów w grupie kontrolnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 832 Data: 2022-11-11 18:03:20
  • Białko po treningu

    Artykuł
    Suplementy

    [...] się powyższym frakcjom białkowym, podczas budowy masy mięśniowej z powodzeniem wykorzystać możemy białko typu WPI i WPC. Są to białka, które posiadają znaczną koncentrację protein na 100 g suplementu, która sięga nawet 90% zawartości w przypadku WPI. Białka te charakteryzują się wysoką wartością biologiczną, dzięki czemu nasz organizm [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9973 Data: 2018-09-05 08:37:53
  • [...] tylko drobny wycinek, tj. czas, w którym mający 1,78 m wzrostu i ważący 81 kg mężczyźni weszli na 28 dni na redukcję. W I fazie, przez 14 dni podawano im 2695 kcal, 133 g protein, 350 g węglowodanów i 90 g tłuszczów. W II etapie (redukcji) przez 28 dni znaleźli się na diecie z deficytem, a podaż energii przypominała używaną przez aktywne młode [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2833 Data: 2022-07-06 16:09:52
  • [...] 60 do 70% poposiłkowego wyrzutu insuliny. GLP-1: wywołuje zwiększony wyrzut insuliny, jest wytwarzany przez komórki L w jelitach, oddziałuje poprzez receptory GLP-1R (ang. G-protein linked membrane-bound receptor), posiada ~ 2-minutowy okres półtrwania, w ustroju jest szybko rozkładany przez DPP-4, 10-15% wydzielanego w jelitach GLP-1 dociera do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4800 Data: 2019-05-02 13:33:15
  • Nie ulega wątpliwości, że osoby odchudzające się powinny zwiększyć podaż białka w diecie. Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23480 Data: 2018-09-06 10:59:43
  • [...] związane z treningiem, aktywnością poza treningiem, a nawet te związane z przyswajaniem pokarmu (np. szczególnie wysokich nakładów energetycznych wymaga przyswojenie protein oraz etanolu). Ponadto każdy stale dostarcza pokarm, czasem w dużym nadmiarze, więc stąd wiemy, dlaczego coraz więcej osób ma problem z nadwagą lub otyłością. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11781 Data: 2018-10-15 14:44:09
  • Dietetyczne pułapki czyhające na sportowców

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7967 Data: 2019-10-06 19:23:16
  • [...] wapnia i sprzężonych kwasów linolowych (CLA). Jogurt grecki zawiera tylko 6-8 g węglowodanów na porcję, a więc mniej, niż typowe jogurty dostępne w sklepach. Ma więcej protein, a więc wpływa na utratę wagi poprzez zmniejszenie apetytu i zmniejszenie spożycia kalorii. Czy produkty mleczne mają wpływ na występowanie zespołu (syndromu) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4001 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • [...] and Emerging Benefits for Human Health Przez mocno zakorzeniony mit o szkodliwości cholesterolu kulturyści pozbywali się: tłuszczu (żółtko 26,7%, białko zawiera tylko 0,19%) protein (wbrew nazwie żółtko zawiera więcej protein od białka jaja) witamin (żółtko dostarcza witaminy: A, D, E, K (rozpuszczalne w tłuszczach), B1, B2, B5, B6, B9 oraz B12; [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2299 Data: 2021-09-08 13:00:40
  • [...] składa się z laktozy, czyli najmniej pożądanego składnika diety kulturysty. Kupując koncentrat białka serwatkowego (WPC) płacimy przecież za wysoką ilość białka (czyli proteiny bogate w aminokwasy np. BCAA), a tego akurat w serwatce białkowej jest najmniej! Chcę stosować serwatkę białkową, bo jest tania! Zgadza się. Serwatka białkowa nie ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11639 Data: 2018-09-08 11:02:05
  • [...] Urban Alehagen i in. Increase in insulin-like growth factor 1 (IGF-1) and insulin-like growth factor binding protein 1 after supplementation with selenium and coenzyme Q10. A prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7927 Data: 2020-12-17 11:15:20
  • Owoce i soki owocowe – czy wywołują cukrzycę?!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5736636/ 15. Hans C Dreyer „Resistance exercise increases AMPK activity and reduces 4E-BP1 phosphorylation and protein synthesis in human skeletal muszle” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1890364/ 16. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2357 Data: 2018-10-13 12:03:02
  • [...] Nie tylko chroni mięśnie, ale pośrednio ma wpływ na zmniejszenie występowania rozmaitych zaburzeń metabolicznych, w tym cukrzycy. Osoby w starszym wieku potrzebują więcej protein w porównaniu do młodych. Należy odpowiednio zwiększyć dawkę białka, jeśli ktoś podejmuje aktywność fizyczną, a szczególnie trening siłowy. Prawdopodobnie jednorazowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5797 Data: 2021-11-29 07:28:44
  • Nie jest prawdą, że wystarczy tylko „mniej jeść” i „więcej się ruszać”. Zbyt ogólne zalecenia dotyczące aktywności fizycznej i stosowanej diety przynoszą więcej szkody niż pożytku. Ktoś może opacznie zrozumieć, iż treningiem jest w stanie nadrobić np. zjedzenie ciastka czy lodów. Przede wszystkim to, że ktoś „mało” lub „dużo” je, nic nie znaczy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4553 Data: 2020-10-31 15:30:48
  • W poprzedniej części tekstu scharakteryzowałem problemy związane ze stosowaniem diety u modelowej, 20-letniej zawodniczki. Nie należy się zbytnio przywiązywać do przedstawionych szczegółów, a wtedy opisane rozwiązania znajdą zastosowanie u większości ludzi borykających się z podobnymi problemami. Tak naprawdę ludzie często lubią komplikować [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1061 Data: 2023-03-06 19:39:18
  • [...] do wzrostu obrotu białkowego (zwiększenie syntezy mięśni) oraz przyrostu mięśni. Małe ciężary mogą nieco zwiększać anabolizm (pod warunkiem dostarczania odpowiedniej ilości protein), ale nie należy liczyć na duży wzrost masy mięśniowej. Małe ciężary, a znikomy przyrost siły Siła jest kolosalnie ważna dla kulturysty. Dlaczego? Bo większy ciężar [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5577 Data: 2018-12-07 08:20:24